Alexanders äventyr – återgett av mamma och pappa Sandahl !

27 SEP 2020 18:18
Det hela började för ganska exakt ett år sedan när Kristoffer Dennerbrant spelarutvecklare i Vallen hörde av sig och sa att Benfica sökte en lång målvakt.
  • Uppdaterad: 19 SEP 2020 10:38

Då hade Alex redan varit i kontakt med olika klubbar i Göteborg och en övergång till någon av storklubbarna i Götet låg på lut.

Visst är Alexander lång, men något mer urvalskriteria hade dom väl när dom scoutade spelare, att ens åka och provträna med Benfica var såpass overkligt att vi inte funderade mer på det. När sedan Alessandro Dahlin också fick möjligheten att åka ned och träna på höstlovet, så beslutade sig Alexander för att åka med. Sagt och gjort, Alex, Sandro tillsammans med Jimmy Gaarden (Alessandros styvpappa) och Kristoffer for ned till Lissabon.

Träningen måste ha gott bra för Benfica uttryckte intresse att se mer av Alexander i princip omgående. Fortfarande kändes det inte som ett realistiskt scenario att vår snart 16-årige son skulle flytta utomlands på egen hand för att spela fotboll, men när vi åkte ned i januari tillsammans med Alex och hans morfar för att få en titt bakom kulisserna på Benfica campus strax utanför Lissabon vände det. Vi blev väl mottagna och imponerade av både anläggningen och hur dom beskrev att dom bedriver sin verksamhet.

Detta var kanske inte så tokigt ändå! Frågan var hur han skulle bedriva studier? Vi googlade på internationella skolor i Lissabon, men hittade inget klockrent. Snart insåg vi att det mest realistiska alternativet var att studera svenskt gymnasium på distans.

Tiden gick och Corona-pandemin slog till. Vad händer nu? Vi satt stilla i båten några veckor, men började snart undra om det verkligen blir något. Surt, skulle Corona komma i vägen när tanken hade mognat och Alexander tackat nej till andra alternativ i Sverige?

Men frampå försommaren började det lätta och helt plötsligt skulle det gå jättefort. Återigen satte vi oss på planet till Lissabon. Denna gång för att signera ett kontrakt. Några veckor senare drog den Corona-anpassade försäsongen igång, med träning på hemmaplan för samtliga spelare. Daglig incheckning virtuellt sedan träning på egenhand och nu sedan några veckor tillbaka är han på plats och tränar med laget han tillhör.

Det har tagit sin tid att komma hit, men det är inte bara av ondo, det har nog varit bra för både Alexander och för oss som föräldrar att få mogna vid tanken och hitta sätt att arrangera skola och hur vi skall hålla kontakten. Det blir många och frekventa face-time-samtal och ibland känns det inte som han är så långt borta.

Det är naturligtvis ett jättestort steg att ta ifrån Vallens IF och ungdomsfotboll där alla får vara med till en verksamhet vars motto är ”Develop to win”. Hur det går får framtiden utvisa, men vi kan nog vara överens om att Vallen är en jättebra förening av att växa upp i. Här finns alla möjligheter att utvecklas.

Kristoffer Dennerbrant har varit ett jättebra stöd i den här processen både som bollplank när vi funderat på vilken väg vi skall gå och som hjälp när vi stött på praktiska frågor runt kontrakt, försäkringar, signaturer, etc. Vi är jättestolta och glada för att Alexander har givits denna möjlighet att leva sin dröm. Nu får vi se vart det tar honom.