Uppdaterade riktlinjer för svensk fotboll under coronaepidemin

24 APR 2020 22:05
Nytt är att SvFF rekommenderar samtliga föreningar att uppmana intresserad publik att inte komma till matcherna. Det förbud som finns mot deltagare vid offentliga tillställningar medger visserligen upp till 50 åskådare, men SvFF rekommenderar ..
  • Uppdaterad: 24 APR 2020 22:05

.. ändå Sveriges fotbollsföreningar att tydligt uppmana alla – förutom personer som är direkt nödvändiga för att genomföra arrangemanget – att avstå från att närvara vid de matcher som arrangeras.

Anledningen är att helt utesluta risken för att för många personer samlas kring en match, och att arrangörerna ska slippa svåra gränsdragningar och bedömningar. Ofta spelas t ex flera matcher, med olika arrangerande föreningar på samma anläggning, vilket kan innebära att svårhanterade situationer i förhållande till förbudet uppstår.

I grunden handlar naturligtvis allt om att så långt det är möjligt förhindra smittspridning – och färre personer närvarande runt en match innebär rimligtvis en lägre risk.

För att följa förbudet mot mer än 50 deltagare vid offentliga tillställningar är det, efter samråd med polisen, SvFF:s skarpa rekommendation att arrangerande förening vidtar följande åtgärder:

• på hemsida och i andra kommunikationskanaler tydligt ange att all publik, inkl. föräldrar och andra anhöriga, undanbes vid matcherna   bara de som är nödvändiga för att matcherna ska kunna genomföras (spelare, ledare och funktionärer) ska vara på plats, samt
  • sätta upp skyltar vid idrottsplatsen om att publik undanbedes och/eller utse ansvarig(a) för att vänligt be ev publik att lämna platsen